Cuma, Ağustos 03, 2007

Çok kazanan çizgi romancılar

Elektronik posta yoluyla okurlar, meraklılar ya da koleksiyoncular çizgi romanla ilgili sorular soruyorlar. Kibarlık edip herkese cevap yazmaya çalışıyorum ama doğrusunu söylemek gerekirse sıkılıyor, kimilerini görmezden geliyorum. Örneğin internette zamana karşı yapılan birkaç yarışma var anladığım kadarıyla, orada sorulan sorulara acil cevaplar isteyenler oluyor. İşte falan kahramanın köpeğinin adı neydi, işte filan kahraman nasıl küfrederdi vesaire… Matrak olduğunu kabul ediyorum, insanların kafasında nasıl biri olarak canlandığımı düşünüp ben de gülüyorum. Ama ne yazık ki bu tür sorulara cevap yazmıyorum. Kırk yaşıma geldim ama yirmi yaşımda fanzinler hazırlarken de bu tür ayrıntılarla ilgilenmezdim. Ayrıca önemli bir kısmını da ya bilmiyor ya da hatırlamıyorum.

Öte yandan ilginç sorular olmuyor değil. Birini paylaşmak istedim: Geçenlerde bir arkadaş Türkiye’nin en çok kazanan çizgi romancısı/çizeri kim(di)? diye sormuş. Hakikaten bunu hiç düşünmemiştim… Soruyu soran arkadaşla politik sayılabilecek bir tartışma da yaptık. Telifin miktarı, işin kalitesini, popülerliğini ya da hatırlanabilirliğini belirlemiyor. Çizgi roman bağlamında özetle şunları söyledim, dünya ölçülerinde yüksek gelirleri olan çizerlerimiz vardı, var ve yakın gelecekte de var olmaya devam edecek. İkincisi, yurt dışında çiziyor olmanın maddi getirisi sanıldığı kadar yüksek değildir. Üçüncüsü, çok tanınmazlar, ne/nasıl yaptıkları çok hatırlanmaz ama devlet kurumlarına çizgi roman kitapları hazırlayan isimler kıyas getirmeyecek ölçüde yüksek telifler aldılar-alıyorlar. Kitap değil tablo ölçeğinde sayfa başı ücret aldıkları için kazandıkları telif dünya ölçeğinde bile çok yüksek.

İleride bir gün bu teliflerin ya da itibarsızlıktan, ilgisizlikten şikayet eden herhangi bir çizgi romancının kazandıklarının örneğin Yaşar Kemal’in aldığı telifle kıyaslanmasını dilerim. Çizgi romanı tanımlarken bu türden kıyaslamalar zihin açıcı olabilir. Soru çok kazanmak ile ilgili olduğu için bunu hatırda tutmak gerekir gibi geliyor bana.

Etiketler:

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home