Pazartesi, Nisan 21, 2008

Gümüş Çağ'a Dönüş?


90 larla birlikte, muhtemelen yeni bir milenyum öncesi kaygısı ile birlikte ana akım Amerikan çizgi romanlarında artık iyi adamlardan ziyade gösterişli-fiyakali, vahşi anti-kahramanlarin devri başlamıştı.
Gerekirse kötü adamlardan bile daha kötü olabilen kahramanlardı bunlar: kemik kıran Batman, vahşi Wolverine, zebani Spawn vs.

Ama 2000lerde (özellikle de 9/11'den sonra) bu trendin sonlanmaya başladığını, düşen Spawn ve Punisher satışları ile zaten yavaş yavaş hissetmeye başlamıştık.

Şimdi ise, 2000lerin ikinci yarısında galiba 70ler ve seksenlerin ilk yarısının ruhuna bir dönüş söz konusu.
Elimizdeki deliller gayet küçük ayrıntılardan oluşsa da yavaş yavaş değişen yeni iklime dair birkaç ipucu veriyor:

*Her şeyden önce DC, Crisis öyküleri sonucu Yarasa Adam'ın kökenini bir kez daha değiştirdi. Yeni "resmi tarih"e göre artık Bruce Wayne'in ebeveyninin katilleri bulunup adalete teslim edildi.
Bu, Gotham Şehrinin karanlığını ve haşinliğini bir parça yumuşatıyor. Bu karakterin "Kara İntikamcı" yönü, biraz da olsa törpülenmiş durumda.


*Örümcek Adam, kurgusal bir cerrahi ile yeniden bekar, yeniden züğürt ve yeniden melankolik. Kimine göre zekice, kimine göre ise hantalca bir dizi öykü müdahalesiyle Peter Parker, boşanmadan, tekrar eski haline, onu 1986'da bıraktığımız haline döndü.

Yine dayak yiyor, yine kaçan düşmanlarının peşinden Örümcek Telsizi fırlatıyor, ve uzunca bir aradan sonra (muhtemelen Dark Knight Returns ile Frank Miller tarafından ortadan kaldırılmış olan) düşünce balonları tekrar çizgi romanlara dönüyor.

Örümcek Adam'ın son kapakları da açıklamalı okları ve 70'lerde görülecek çığırtkanlıklarıyla tekrar o dönemi çağrıştırıyor.


* X-men'in çöküşü ve Justice Society of America'nın yükselişi.

2000lere geçtikten sonra ne olduysa oldu ve insanlar anksiyete ile dolu karanlık X-men öykülerini bırakıp daha berrak ve aydınlık öykülere kaymaya başladılar. Bu arada DC kendi geçmişiyle barışıp, Marvel usulü silahlı ya da pençeli anti-kahramanların değil pelerinli, etik ve bariz "iyi adam" kahramanların üzerine yoğunlaşmaya başladı.

X-Men'in satışları on yıldır düşmekteyken, DC'nin 1940lardan kalma karakterleri olan Amerika'nın Adalet Birliği JSA'nın "gerçek-zamanlı" maceraları (ekip 2000lere ayak uydurmaya çalışan 50-60 yaş civarı kahramanlar içeriyor) artan bir satış profili gösteriyor.


Tüm bu delillerin işaret ettiği, geçici bir retro-nostalji mi yoksa modern Amerikan üstün insan mitosu yeni bir moraliteye mi geçiş yapıyor, bunu muhtemelen 2011 civarlarında öğreneceğiz.

Yüzyıl (hatta binyıl) sonu muğlaklığı ve karanlığından, yüzyıl (ve binyıl) başı aydınlığına geçiş belki de her tür medyada rastlanan birşey, ama bu bin yıl 9/11 ile başladığı için bu aydınlığa bir de "eski parlak zamanlara kaçış" arzusu da eklenmiş galiba.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home