Grafik Roman
Graphic Novel: Grafik Roman. (1) Üstün nitelikli çizgi roman. Bu tür çalışmalar baskı biçimleri ve çoğunlukla uzun, karmaşık hikâyeler içermeleriyle, nasıl uzunluk ve olay örgüsünün karmaşıklığıyla roman, kısa hikâyeden ayrılıyorsa, aynı şekilde yaygın, sıradan çizgi romanlardan ayrılırlar. Ayrıca, çoğu az sayfa sayısıyla basılan yaygın çizgi romanların aksine, çoğunlukla yapım maliyeti yüksek kitaplar halinde basılırlar.
(2) 21x28cm boyutlarında 48-64 sayfadan oluşan, 1. hamur veya düşük gramajlı parlak lüks kâğıt kullanan bir dergi biçimi. Magazine’den farkı, periyodik olmaması ve başlayıp biten tek sayılık hikâyeler içermesidir. İlk olarak 1980’lerde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.
(3) Amerika’da Avrupa tarzı albümlere ve sanatsal yaklaşımlara öykünülerek seçilmiş bir isim. Grafik vurgusu çizgi olarak farklılığı işaret ederken, saygınlığı ve çağrıştırdıklarıyla “roman” deme tercihinde bulunulmuş. Bu tercih, ilginç bir biçimde Türkçe’de comics karşılığı olarak kullanılan çizgi romana benzer bir isim oldu. Çoğu çevirmen, Amerika’da bir farklılık olarak kullanılmaya başlanan Grafik Romanı Türkçe’ye çevirirken çizgi romandan farklı bir isim aradı. Çizgi ile resim hiyerarşisinden yola çıkarak tarza Resimli Roman dendi. Oysa “Resimli Roman” Seksenli yıllara kadar Türkçe’de comics karşılığı olarak kullanılan bir başka terimdi. Grafik Roman, düz bir çeviri olmakla birlikte hem Amerikan çizgi romanındaki ayrışmayı gösteriyor hem de çizgi romandan farklı bir anlam çağrıştırıyor.
Etiketler: Grafik Roman, sözlük
1 Comments:
“çizgi roman, metin içermeyebilir ve/ya metin mutlaka balonlarla ilerlemek zorunda değildir”
“çizgi roman mutlaka komik/karton imgeler/göndermeler içerir diye bir şey yoktur”
Z.
Yorum Gönder
<< Home