Salı, Haziran 15, 2010

Kadınlar ve Kahramanlar

Süper kahraman serüvenleri büyüdü, olgunlaştı. Hatta dişileşti... Tabii erkeksi kadın kahramanlardan söz etmiyoruz. Fade From Grace üzerinden bakalım: Sıradan, genç bir adam. Süper kahramanlara dair bir fikri yok. Günlerini biricik kız arkadaşıyla geçiriyor. Hayattan büyük beklentileri de yok. Dondurma almak için dışarı çıktığı bir gün, geri döndüğünde evini ateşler içinde buluyor ve bütün gücüyle ateşe atlayıp sevgilisini kurtarıyor. Bu olay süper güçlerini keşfetmesini sağlıyor ve John böylece kötülerin karşısına dikilmeye başlıyor.

FFG bize bu klasik öyküyü, olaydan hemen sonra evlenen kahramanın eşinin gözünden takip etme fırsatını veriyor. John'un yavaş yavaş Fade'e dönüşünü ve bu dönüşüm esnasında yaşadığı keyifli ve sıkıntılı durumları daha insani bir bakış açısıyla takip ediyoruz. Fade'in yaralarına Grace ile üzülürken, süper kahraman isminin seçimi esnasında yaşananlara gülüyoruz. Genellikle güçlü bir karakter olarak karşımzıza çıkmayan kahraman kadınlarına hiç benzemiyor Grace. Tanıdığımız kadınlara benziyor biraz.


İşte bu yüzden kötülerle mücadelelere fazla yer vermeyen hüzünlü bir aşk öyküsü kitaba ağırlığını koymuş. Bowie'yi anımsatan üzücü finali ile doruğuna ulaşan farklı bir süper kahraman kitabı. Gabriel Benson'ın ayrıntılara yer vermeyen, renk ağırlıklı çalışması, kitabın Jeff Amano imzalı gerçekçi öyküsünü masalsı bir ortama taşımış.

Genellikle kadın okuyuculara tavsiye edilen çizgi roman kitapları (Julia, Blankets) dikkate değerdir. Fade Of Grace'i de önce kadın okuyuculara tavsiye ediyoruz. Öyküyü 5 kitaplık seri halinde basan Beckett Comics'e de dikkat! (Serdar Kökçeoğlu)

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home