Çarşamba, Temmuz 28, 2010

Çizgi Romanın da Bir Mühendisliği Var

(...) Bir kıyaslama yapmam gerekirse, mühendislik ve çizgi roman çok uzak konular değil bence. Çizgi romanın da bir mühendisliği var. Çünkü sanat yapıyorum diyip devasa tuvallere boya bidonları fırlatıp hah bu oldu! demiyorum. Çizgi roman öncelikle bir disiplin işi, zamanı çok iyi kullanmak lazım, belli bir plan doğrultusunda çalışıp, bir senaryoyu size ayrılan birkaç sayfaya en doğru şekilde ve okuyanın en rahat anlayabileceği şekilde aktarmak lazım, bu da mühendisliğe çok uzak bir nokta değil bence. Her çizer kendi tarzını oluştururken yaptığı şey de tam anlamıyla bu işin mühendisliği. Bir çizeri çizgisinden tanırız. Çizer de bu çizgiyi oluşturana kadar farkında olmadan uzun bir süre bu işin ARGE’sini yapıyor. Bir çizeri diğerinden ayıran da, belli sorunlara getirdiği çözümler oluyor ve bu da onun tarzını oluşturuyor. Çizgi roman ve mühendislik denilince aklıma Scott Mc Cloud geliyor; “Çizgi Romanı Anlamak”, “ Çizgi Romanı Yeniden Keşfetmek” diye iki kitap yazdı, şu anda MIT’de, Microsoft’ta, Electronic Arts’ta görsel iletişim seminerleri veriyor.

Deli Gücük çizerlerinden Uğur B. Sertçelik anlatıyor
röportajın tamamı için link

Foto: Kerem Yücel

Etiketler:

2 Comments:

Anonymous Adsız yazdý...

Uğur Bey, başarılı bir mühendis olarak çizim yapmayı hobi olmaktan çıkarmanızı çok başarılı buldum. Tebrik ediyor ve ilgiyle takip ediyorum sizi. Sevgiler.

30/7/10 00:18  
Anonymous Adsız yazdý...

Ugur Sertçeliki deviantarttan da ilgiyle takip ediyorum ve çizimlerini çok başarılı buluyorum. Diğer çizerlerden farklı olarak karakteristik bi tarzının olduğunu düşünüyorum. Umarım ülkemizde de çizgi roman takipçilerinin sayısı fazlalaşır ve böyle çizerlerin değeri bilinir.

30/7/10 00:23  

Yorum Gönder

<< Home