Geçmiş Zaman Olur ki - Suat Gönülay Röportajı
KORSAN: Çizgi roman yapmak nereden aklına geldi?
Suat Gönülay: Bu, aklıma çizgi ile gelen ilk şeydi. Zaten beni resimli romanlar etkilemiştir, Teksas'lar Tommiks'ler falan...
KORSAN: Çizgi roman'a nasıl başladın?
S.G: Çizgi yaşamım ortaokulda başladı. O zamanlar oturup hikâyeler yazar, çizerdim. Daha sonra karikatüre merak sardım, ta ki karikatürü beceremeyip romanı becerdiğimi fark edinceye kadar... İlk kısa hikâyemi Gırgır'da çizdim (Çok Yalnızım). Aslında ilk hikâyem Galip Tekin'in yazdığı ve Fırt'ta çıkan bir buçuk sayfalık çizgilerdi. Gırgır'da dört hikâye çizdikten sonra Limon'u çıkarmaya başladık ve eğer Limon dergisi olmasaydı kafamdaki çizgiyi oluşturabileceğimi sanmıyorum.
KORSAN: Bu çizgiyi oluştururken kimlerden etkilendin? Çizimini etkileyen çizerler kim?
S.G.: Beni en çok etkileyen çizerler Heavy Metal dergisinin çizerleri... Yani Moebius, Gimenez ve Liberatore gibilerini kastediyorum.
KORSAN: Ekonomik şartların dışında düşünülecek bir soru: neden çizgi roman yapıyorsun?
S.G.: Çizgi-roman beni yaşama bağlayan biricik varlığım. Hayatımın temel amacı roman çizmek ve yazmaktır. Yaşadıklarımı, yaşamak istediklerimi, okuduklarımı harmanlayıp çizgi romana dökmek tek zevkim. Becerebildiğim bir kaçış ve iyi bir tepki yolu.
KORSAN: Peki ya bir kahraman? Neden bir kahraman yaratmıyorsun?
S.G.: Kahraman yarattığımı sanıyorum. Son Kuvvacı, Beşir Hoca, Vakur, Nermin ve Hasibe hepsi birer resimli roman kahramanıydı. Ancak her şeyi başaran, her türlü güce sahip bir kahramansa kastettiğin, yapmak istemedim. Ne kadar fantastik olursa olsun her şeyin bir mantığı olmalı, hiç bir şey havada kalmamalı...
S.G.: Türkiye'deki çizgi-romanlar hep eksik ve düzeysiz. Ya konudan ya çizgiden, bir hafta olmazsa öteki hafta falso veren, istikrarsız bir romancılık furyası almış başını gidiyor. Buna ben de dâhilim ama mücadele halindeyim. Şöyle film gibi, adamakıllı başlayıp adamakıllı biten romana pek rastlamadım. Galip Tekin'in bir iki romanı ve benim Kuvvacı’m, Sultan Ahmet'in Kamburu ve albümümdekiler, İlban Ertem'in Milli Piyango’su, belki Nuri Kurtcebe'nin eski Gaddar’ları ise iyi birer örnek sayılabilir. Oğuz Aral'ın eski Utanmaz Adam'ları da istikrarlı birer roman örneği... Şu sıra senaryosunu baştan sona bitirip, dokümanını toplayıp, baştan sona eskizini kareleyip, sonra da kâğıda geçme disiplini ile roman yapan adam yok. Avrupa'da bu disiplin olmadan çizilen bir çizgi-romanın ise hiç şansı yok.
KORSAN: Geçmişin ustaları Selçuk, Yalaz vb. Hakkında neler düşünüyorsun?
S.G.: Turhan Selçuk ve Suat Yalaz iki önemli romancımız... Selçuk, eski romanlarını aşamamış olmasına rağmen yine de düzeyli. Yalaz, anatomik romanı en iyi beceren romancımız, ama eski romanlarını değil aşmak, gerisinde bile kaldı. Avrupalı çizerler en iyi işlerini 40 yaşından sonra çıkarıyorlar. Neden bizim çizerlerimiz hep yerinde sayar, bir türlü anlayamamışımdır. Bu, bizdeki bütün sanat dalları için geçerlidir. Bu yüzden hiçbir sanat dalımız doruğa ulaşamamıştır. Başarılarımız bir yerde bitiyor ve arkası gelmiyor.
KORSAN: Başarılarının ve albümlerinin devamını diliyor sohbet için teşekkür ediyoruz...
S.G.: Ben teşekkür ederim.
0 Comments:
Yorum Gönder
<< Home