DVD+ dergisinin son sayısında, Hulk filmiyle ilgili bir haberde şöyle bir ifadeye rastladım: “Yüksek bütçeli
Incredible Hulk, adından anlaşılacağı üzere,
kamp çizgi roman estetiğine daha yakın olacak”. Eğer İngilizce biliyorsanız ve yurt dışında çıkan sinema dergilerini izliyorsanız çoğu sinema eleştirisinin neden “çeviri” koktuğunu anlarsınız. İlgimi çeken, sanıyorum çoğu insanın da ilgisini çekecektir, bütünüyle "çeviri" olan
kamp çizgi roman estetiği deyişi. Ne demek kamp? Ne demek kamp çizgi roman estetiği? Muhtemelen haberi yazan kişi (imzasız) okuyan herkesin bunu bildiğini düşünüyor. “Kamp” derken “camp” demek istendiğini kim bilmez ki hem demiş olmalı…Hay Allah!
Sinemada “camp film” kavramı kullanılır, düşük bütçeli, düşük kaliteli filmler için kullanılır diyelim. Aynı filmlere B-Movie, Pulp Fiction, Trash da dendiği olur. Naif, yapay, yüzeysel, süslemeye aşırı ihtimam gösteren, teknik eksikliğini (dekor, kostüm, makyaj vs) gidermek için duygu ve ifadelerin, jestlerin, özellikle yüz ifadelerinin (yakın çekimlerle) aşırı kullanıldığı filmler için bu tür yakıştırmalar yapılır da diyelim.
Dikkat çekmek için göz alıcı bir şekilde giyinen kişiler için kullanılan frapan nitelemesi camp’i de anlatır aslında.
Lafı çizgi romana getirelim: Örneğin çoğu kahraman, özellikle Amerikan süper kahramanlarının bildik pozları vardır. Eller belde, göğüs dışarıda, baş hafif yukarıda vs… Gündelik hayatta hiç kimse böyle durmaz. Veya hiç kimse bir hezeyan içinde değilse eğer “Ben Zagor Tenay, Baltalı İlah” diye kendinden bahsetmez. Veya o kostümlerle dolaşmaz.
Çizgi romanlardaki kahraman duruşlarına, konuşma biçimlerine bakıp bu Camp estetiğidir diyebilir miyiz?
Eskiden- halen de kullanılır, çoğu edebiyat incelemesinde iyi ve kötünün belirginleştirilmesi eleştirilerek –hayattan uzaklaşıp naifleştiği, klişeleştiği için- şöyle denirdi: Çizgi roman estetiği!
“Incredible Hulk, adından anlaşılacağı üzere, kamp çizgi roman estetiğine daha yakın olacak”
Hulk, Camp ürünüdür mü demek isteniyor, yeni Hulk filminin ilkinden farklı olacağı, çizgi romana daha yakın bir uyarlama mı olacağı ima ediliyor bilemiyorum.
Ama adından anlaşılacağı gibi denmiş… Sırf adına bakarak binlerce çizgi roman camp sayılabilir bu mantıkla…
Camp çizgi roman denildiğinde siyaseten doğruculuk mu yapılıyor? Hani çizgi roman estetiği denmiyor da… camp olmayan çizgi romanlar var da denmek isteniyor ayrıca…
Uzun lafın kısası sinema gibi başka bir mecranın kıstaslarıyla çizgi romanı değerlendirmek ne denli doğru olur diye sormuş olayım. En azından çizgi roman nedir-ne değildir diye konuşurken hatırda tutmak gerekir diye düşünüyorum.
0 Comments:
Yorum Gönder
<< Home