Perşembe, Mayıs 27, 2010

Jar of Fools

Jar of Fools, Jason Lutes'un gerçekçi ve dramatik bir öykü anlattığı bir çizgi roman. Konusunu tabir yerindeyse hayatta tutunamayan birkaç insanin kesişen yaşamları diye özetleyebilirim.

Ana karakter Ernie Weiss adında alkol bağımlısı bir sihirbaz, kısmen bu duruma düşmesinin iki nedeni var: bir escapist olan kardeşinin bir gösterisi sırasında hayatını kaybetmesi (Harry Houdini desem herhalde bu garip mesleğin ne olduğunu çoğunuz çıkarır, kısaca elleri-ayakları kelepçe, vb. aletlerle bağlanıp suya atılan ve kısa süre içerisinde bu zorlu durumdan kurtulmaya çalışan sihirbazlara verilen ad, bu arada konuyu dağıtıyorum ama Harry Houdini hayatını bu zorlu gösterilerinin birinde değil de midesine yediği yumrukla apandisti patladığı için yitirmiştir.) ve bunun yanında sevdiği kızın da onu terketmesi.

Diğer yan karakterlere geçersem ilk tanıştığımız Ernie'nin ustası, sihirbaz Al Flosso oluyor(böyle bir ünlü sihirbaz gerçekten de yaşamış), Alzheimer'a yakalan ve hafızasını giderek yitirmeye başlayan bu sevimli ihtiyar bakım evinden kaçıp Ernie'nin yanına sığınıyor. En iyisi çizgi romanın konusunu daha çok açık etmeden diğer karakterleri de sıralayım: Tabi ki Ernie'nin kız arkadaşı Esther de bir noktada öyküye dahil oluyor. Sonra 12 yaşındaki kızı Claire'le bir arabanın içinde yatıp kalkan Nathan Lender adında kendi çapında bir dolandırıcıyla da karşılaşıyoruz. Çizgi romanın ilerleyen sayfalarında bu yitik insanlar bir rastlantı eseri hep bir araya geliyor ve beklendiği üzere hepsinin hayatları tekrardan şekilleniyor.

Çizgi romanın çizimleri için cok şahaneler diyemeyeceğim ancak öykünün sıcaklığı sizi hemencecik sarıveriyor ve bu yukarıda saydığım olumsuzluğu çok da hissetmiyorsunuz.

Değinmek istediğim bir ufak nokta daha kaldı; Jason Lutes bu çizgi romanı tanımlarken 'picture novel' demeyi tercih etmiş, belki bunun altında Jar of Fools'un haftalık bant şeklinde yayınlanmış olmasi yatıyor olabilir. Ama söylemek istediğim bizdeki 'çizgi roman', 'resimli roman', 'grafik roman' gibi farklı farklı terimlerin kullanılması Amerika'da da var. Her ne kadar 'graphic novel' terimi diğerlerine nazaran biraz öne çıkmış olsa da çizerler her geçen gün kendilerince yeni terimler yaratıp onları kullanmayı tercih ediyorlar. Mesela bir başka örnek Daniel Clowes, o da çizgi romanları için 'comic-strip novel'i kullanıyor. Benim tercihimi sorarsanız yazıdan da çıkarabileceğiniz gibi 'çizgi roman'dan yana (A. Erdem).

link

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home