Cuma, Mayıs 08, 2009

Bir Mangaka; Yoshihiro Tatsumi


Amerika'da yetişkinlere yönelik çıkan grafik romanların ve kısa hikayelerin popülerleşmesinden yıllar önce, Yoshihiro Tatsumi bu janrı, vatanı Japonya'da icat etmişti bile. 1950'lerin başında "dramatik çizimler" anlamına gelen "Gekiga" yı yarattı. 2. Dünya Savaşın'da uğradıkları yıkım Japonların kafasında halen tazeyken bile Tatsumi sıradan insanların Tokyo gibi bir şehir dekorunda sessizce çektikleri acıları içeren bu hikayeleri tek başına hem yazdı hem çizdi.

Genellikle psikolojik korku ve ihtiyaçlarını sözlü olarak dile getiremeyen bu karakterler garip,alışılmadık ve hatta tehlikeli durumlarda özgürlüğü bulmaktadırlar. Hikayelerinde çok detaylı ve realistik çizim stilinden dışavurumcu stile kadar çeşitli illustrasyonlar kullanan Tatsumi'nin pazarın dışında geniş ve sağdık bir fan kitlesi oluşmuştu. Amerika'da, ancak 2005 yılında çevrilen "The Push Man, and Other Stories " hikaye albümüyle tanınabildi. 2. Dünya Savaşı'nda, Tatsumi çamaşırhane işleten bir çiftin oğluydu. Ailesi o kadar fakirdi ki Tatsumi okula, o zamanlar eğitim paralı olduğu için, düzenli olarak gidemedi. Teselliyi o zamanlarda kiralık olarak verilen çizgi romanlarda buldu, müşteriler saati küçük bir meblağ karşılığı olan çizgi romanları kiralarlar ve istedikleri kadar okurlardı. Çizgi romancı Osamu Tezuka'nın hayranı olan Tatsumi, çizerin evlerine yakın bir yerde oturduğunu öğrenir. Tezuka'yı ziyaret eder, o da bu genç hayranına yardım eder ve ona çizer olarak destek verir. Sonunda Tatsumi yaşadığı Osaka'daki çizgi roman kiralama şirketi olan Hinomaru Publishing'de iş bulur ancak Japonya'da ekonomi iyiye gittikçe ve çizgi romanlar artık alınabilecek duruma geldikçe çizgi roman kiralama pazarı iflas eder. Tatsumi 1957'de Osaka'dan Tokyo'ya taşınır ve burada kendisi ve diğer arkadaşlarıyla "gekiga" stilinde çizgi romanlar yapmaya başlar.

Japon asıllı Amerikalı çizgi romancı Adrian Tomine, Tatsumi'nin işlerini derleyip, dizayn ederek Amerika'ya ulaşmasını sağlamıştır. Aslında "The Push Man, and Other Stories " 1969 yılında , bir sonraki kitabı"Abandon the Old in Tokyo " ise 1970 yılında Japonya'da yayımlanmıştır. Ne var ki kritikler hep bir ağızdan sürekli bu eserlerin modern kompozisyonlarından bahsetmektedirler. (LibraryThing'den çeviri...)

NOT: Güncelleme- Tatsumi'nin İngilizce'ye çevrilen eserleri sırasıyla;
The Push Man and other stories - (Drawn and Quarterly, 2005)
Abandon the Old in Tokyo - (Drawn and Quarterly, 2006)
Good-Bye and other stories - (Catalan Communications, 1988)
A Drifting Life - (Drawn & Quarterly, 2009)

*Çizer'in kitaplarından örnek sayfaları aşağıdaki adreslerden görüntüleyebilirsiniz;
link 1
link 2

Etiketler:

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home